Yrttien käyttö

Yleistä yrteistä

Yrttien käyttö rohtona ja ravintona on yhtä vanha kuin ihmisten olemassaolo maan päällä. Yrtit ovat edelleen meidän auttajiamme ja pelastajiamme.

Nykyihmiset ovat perin kummallisia - ensin menetämme terveytemme ansaitaksemme rahaa, sen jälkeen olemme valmiit maksamaan mitä vain saadaksemme terveytemme takaisin. Etsimme kaukaisia ihmeitä, ulkomaalaisia trendejä ja tuontitavaroita unohtaen, että päivittäin tallaamme suurenmoista Sampoa, joka on jalkojemme alla. Pitää vain pysähtyä katsomaan tarkkaan ympärilleen, millaisia aarteita ympärillämme kasvaa. Jos ja kun olisimme käyttäneet vaikka vain paria kolmea "villiryytiä" ja "rikkaruohoa", olisimme paljon terveempiä. Luonto tarjoaa meille antimiaan runsain mitoin, kunhan muistaisimme, miten niitä käytetään. Yrtit ovat edelleenkin korvaamattomia sairauksien hoidossa, sillä yli 40% lääkkeistä on kasviperäisiä. Kasveilla parantaminen vaatii malttia, mutta harkitussa käytössä harvoin tuleekaan vahinkoja. Myös tulokset ovat huomattavasti pysyvämpiä.

Erittäin tärkeää on muistaa, että vaikka kasvit parantavat, ne voivat väärin käytettyinä myös tappaa!

Yrttirohdokset voivat aiheutaa allergiareaktioita tai yliherkyyttä, Edes mietoja, lääkkeellisesti vaikuttavia yrttijuomia ei tulisi käyttää jatkuvasti, eikä pitkiä aikoja, vaan korkeintaan 7-10 päivää kerrallaan. Jos on jokin jatkuva lääkitys, yrttien käytöstä olisi hyvä keskustella lääkärinsä kanssa tai hankkia tietoa muista kanavista. Erinomaista olisi neuvotella tilanteesta fytoterapeutin kanssa, sillä rohtoyrtit voivat joko voimistaa tai heikentää käytössä olevien lääkkeiden vaikutusta.

Yrttien valmistus

Kasveista voidaan valmistaa yrtiteetä, haudukkeita, salvoja, kääreitä ja pakkauksia. Kasvit, jotka kasvavat meitä lähellä, ovat parhaita auttajiamme. Kasvien keräämisestä luonnossa kannattaa tutustua jokamiehenoikeuksiin - mitä saa kerätä ja mitä ei. Ennen, kun lähtee keräämään kasveja, kannattaa miettiä tarkkaan, kuinka paljon kerrallaan pystyy käsittelemään kotioloissa ja kuinka paljon oikeasti tarvitsee omaan käyttöönsä. Kasvien kerääminen, lajittelu, käsittely, kuivaaminen jne. vievät yllättävän paljon aikaa ja tilaa. Pitää siis ottaa huomioon myös se, että kasvit käsitellään heti keruun jälkeen - niitä ei voi jättää odottamaan huomista.

Esimerkkinä nokkonen

Käytettävissä on koko kasvi, jota voi sekä käytää ruoanvalmistuksessa, rohtona, värjäyskasvina että kuitutuotteena. Rohdoksi käyvät juuret, lehdet, kukinnot ja siemenet. Jokaisella osalla on oma käyttötarkoituksensa ja myös valmistustapansa.

Lehdet

Käytetään ruoanvalmistuksessa patoihin ja keittohin tai viherjauheena lisukkeeksi. Niitä voi pakastaa pienen ryöppäyksen jälkeen. Tuoreet, murskattuja lehtiä voi laittaa haavan päälle estämään tulehtumista ja nopeuttamaan paranemista.

Kukinnot

Niitä käytetään kuivaan yskään haudekkeena ja kevättalvella kuurina ennaltaehkäisemään heinänuhaa.

Siemenet

Käytetään yskään, ravintolisänä, naistentauteihin ja halujen nostattamiseen. Ei saa unohtaa myöskään kotieläimiä, sillä nokkosen siementen lisääminen esim. kanojen ravintoon lisää munimista.

Juuret

Käytetään meisten eturuhasvaivoihin teenä (haudukkeena). Keitettynä sokerisiirapissa märkään yskään. Nokkosesta tehty saunavihta on rankka, mutta oivallinen hoito reumakipujen hoidoissa. On käytettävä ensin tavallista koivuvihtaa, jonka jälkeen iho on rasvattava kevyesti. Vasta tämän jälkeen otetaan käyttöön nokkosvihta. Vihtomisen ja pesun jälkeen vielä uudelleen rasvaus.

Erityistä huomioitavaa!

Nokkosta voidaan käyttää pienissä määrin pitempiäkin jaksoja, mutta jos hemoglobiini on niin korkea, että joutuu käyttämään verenohennuslääkkeitä, nokkosta ei saa käyttää. Nokkosella on myös nestettä poistavia vaikutuksia. Polttiaiskarvat sisältävät muun muassa asetyylikoliinia, histamiinia, serotoniinia, muurahaishappoa, etikkahappoa, sitruunahappoa, foolihappoa, pantoteenihappoa, biotiinia ja koliinia, joten yliherkkien pitää olla varovaisia.