Saunahoidot

Saunaterapia

Suolasauna

Hoitavana aineena merisuola, vuorisuola ja Elämän suola. Jalkakylpy ja ihon kuorinta saunassa. Haluttaessa myös eteeriset öljyt mahdollisia.

Suolan vaikutukset keholle:

  • Vielä 100 vuotta sitten suolaa käytettiin yleislääkkeenä lähes vaivaan kuin vaivaan.
  • Natriumia tarvitaan elimistössä hermoimpulssien kuljetukseen, lihasten toimintaan sekä kehon nestetasapainon ja osmoottisen paineen säätelyyn.
  • Kloridia tarvitaan ruoansulatukseen ja hengitykseen. Suolan sähkönjohtokyvyn ansiosta pystymme ajattelemaan ja toimimaan.
  • Suolaa on solunesteessä ja luissamme. Veremme on meriveden kaltainen sähköinen suolaliuos. Esimerkiksi jalkakylvyssä suola sulaa veteen ja osmoosin vaikutuksesta imeytyy ihon läpi. Suolamolekyylit pyrkivät siirtymään väkevämmästä pitoisuudesta laimeampaan tasoittaen eroa ja samalla aktivoivat saunan lämmön vaikutuksesta siirtämään kuonaa ulos kehosta. Suola neutralisoi happoja.

Turvesauna

Saunaterapialla tarkoitetaan monenlaisia saunassa tapahtuvia vartalohoitoja. Käytämme mahdollisimman puhtaita kotimaisia tuotteita ja perinteisiä hoitomenetelmiä. Saunan lämmössä voi käyttää veden lisäksi suolaa, hunajaa, kahvinporoja, turvetta, eteerisiä öljyjä, maitoa, maitoheraa, savea ja erilaisia yrttejä - joko kuivattuina tai tuoreina. Myös pihka, pikiöljy, terva ja vastat eli vihdat kuuluvat perinteiseen saunotukseen. Pesuhieronta

Perinteinen, erittäin rentouttava pesu. Käytämme vain puhtaita kotimaisia pesuaineita. Asiakas pestään aina molemmilta puolilta, kahteen kertaan, samalla hieroen. Lopuksi pestään hiukset ja tehdään päähierontaa hoitoaineen vaikuttaessa.

Vastotus / Vihtominen

Saunan lauteilla toteutettava koivu-, ja/tai katajavihdalla tapahtuva vastotus. Asiakas makaa ensin mahallaan, sitten selällään. Käytetään lämmintä ja viileätä vettä vastojen kastelussa. Erittäin mukava ja kokonaisvaltainen kokemus.

Jalkakylpy

Mukava joko vilvoitellessa löylyjen välillä tai viileänä versiona saunan lauteilla istuessa. Yrtit, suola, hunaja tai kukat tekevät siitä yksilöllisen. Jalkakylpy pehmentää, antaa uutta elinvoimaa väsyneille jaloille ja vaikuttaa koko kehoon jalkaterien vyöhykepisteiden kautta.

Suolakuorinta

Suolakuorinta tehdään yleensä koko keholle tai vain selälle. Hoitavana aineena merisuola. Suolaan voi lisätä miehisiä elementtejä, niin kuin tervaa, pihkaa, pikiöljyä, propolista ja/tai katajanmarjaa. Kuorinnan voi tehdä joko saunan lämmössä tai pesuhuoneen puolella.

Suolahunajasauna

Kahden edellisen yhdistelmä. Suositeltavaa, koska yhdessä suola ja hunaja täydentävät toisiaan. Myös hunajan tahmainen ominaisuus sitoo karkean suolan iholle helposti levitettäväksi massaksi.

Turvekääre

Huoneenlämpöinen turveseos levitetään puhtaalle ja lämpimälle iholle ja kääritään muovikalvolla ja huovalla. Hoito on tehokas muun muassa lihasjännityksen ja kuona-aineiden poistamiseen.

Hunajasauna

Suomalaista puhdasta hoitoturvetta koko keholle saunan lämmössä. Ensin peseydytään turvepesuaineita käyttäen. Sitten turve levitetään kostealle iholle ja sen annetaan vaikuttaa noin 35 minuuttia saunan lämmössä. Saunan lämpötila olisi hyvä olla noin 60 astetta. Turve pidetään kosteana hieromalla sitä käsin jatkuvasti tai sumuttamalla kosteutta iholle. Hoidon aikana tulisi juoda runsaasti vettä, sillä hoito vilkastuttaa aineenvaihduntaa. Lopuksi turve vain huuhdellaan pois puhtaalla vedellä. Turvehoito vaikuttaa kehon rentouttamiseen ja puhdistautumiseen. Hoitoturve on hieman ihoa ja limakalvoja happamampaa, mutta ei sisällä mitään haitallisia bakteereja tai allergisoivia aineita. Elvyttää tehokkaasti ihokudosten verenkiertoa ja aineenvaihduntaa. Kuorii ja kosteuttaa, hoidon jälkeen iho tuntuu pehmeältä, kiinteältä ja virkistyneeltä.

Turpeesta enemmän:

Suomalainen hoitoturve on peräisin puhtailta suoalueilta.

Turve nostetaan 2–4 metrin syvyydestä, jossa siihen on vuosituhansien aikana kerääntynyt erilaisia bioaktiivisia aineita kuten humus- ja humiinihappoja. Hoidon yhteydessä nämä hapot pääsevät imeytymään solutasolle. Turve sisältää lisäksi runsaasti erilaisia mineraaleja, kuten magnesiumia, sinkkiä ja kuparia. Turvehoito vilkastuttaa aineenvaihduntaa, jolloin kehosta poistuu runsaasti nesteitä ja kuona-aineita. Turvehoidon vaikutus perustuukin pitkälti elimistön vastustuskyvyn paranemiseen ja aineenvaihdunnan tehostumiseen.

Käytettävä turve on puhtaasti luonnontuote. Siihen ei ole lisätty mitään lisäaineita. Turpeen ei ole myöskään todettu aiheuttavan allergioita. Käyttötilanteessa turpeeseen saatetaan lisätään ainoastaan vähän vettä, jotta se olisi helpommin levitettävissä.

Hoitotilanteessa turve pyritään pitämään kosteana esimerkiksi sumutinpulloa käyttämällä. Lämpö edistää turpeen vaikutusta, minkä vuoksi saunoja ja kylpyjä pidetään ihanteellisena paikkoina turvehoidoille.

Hoitoturve sopii erityisesti aknen, atooppisen ihon tai psoriasiksen hoitoon. Myös ihon ohentumissa ja haavaumissa turve elvyttää solujen toimintaa sekä nopeuttaa ihon uusiutumista.

Turve sopii myös hiuksille, koska se hoitaa päänahkaa ja syventää luonnollista väriä. Ihan vaaleahiuksisille se saattaa aiheuttaa hetkeksi tummentumista, joka kyllä muutamien pesujen jälkeen lähtee pois.

Turpeella on myös hormonaalinen vaikutus, joka tulee vasta yli puolen tunnin jälkeen. Tasoittaa vaihdevuosi-ongelmia, kuukautiskipuja ja poistaa hormonaalista selluliittia.

Turvesaunan variaatiot: Turpeeseen voi halutessaan lisätä suolaa tai hunajaa tai molempia:

  • Suolaa, joka neutralisoi happoja ja kuorii ihoa tehokkaammin.
  • Hunajaa, joka kosteuttaa, pehmentää ja puhdistaa ihoa, rentouttaa lihaksia ja antaa levollisen yöunen.

Suomalaista lähihunajaa saunan lämmössä koko keholle. Jalkakylpy ja hunajaiset pesuaineet. Myös eteeriset öljyt niin haluttaessa. Hunajan vaikutukset keholle: Hunaja on hapanta eli sen pH on yleensä alle 5. Happamuus tuhoaa bakteereita. Siinä on lisäksi todettu olevan bakteerien kasvua estäviä aineita ja se siten se toimii hunajan luonnonmukaisena säilöntäaineena. Hunaja on kuumentamatonta elävää ravintoa, eikä sitä pitäisikään kuumentaa yli 37´c asteen, joka on mehiläispesän luonnollinen lämpötila. Ihmiskehon normaalilämpötila on sama.

Hunajassa on noin 200 erilaista aineyhdistettä. Pääainesosat ovat erilaiset sokerilajit, joita on lähes 30. Muihin aineosiin kuuluu muun muassa entsyymejä, proteiineja, kivennäisaineita, orgaanisia hedelmähappoja, aromiaineita ja vitamiineja.

Hunaja pehmentää ja puhdistaa ihoa, rentouttaa lihaksia ja antaa levollisen yöunen.