Hieronta

Hieronta on perinteinen hoitomuoto, jolla hoidetaan mm. lihasjännityksistä sekä lihasten rasitustiloista johtuvia särky– ja kiputiloja. Hieronnassa käytettäviä tekniikoita ovat muun muassa sively, vanutus, puristelu, hankaus, taputus ja täristelyt. Hieronnan vaikutukset ovat moninaiset, pääasiassa kuitenkin vaikuttavat vilkastuttamalla kudosten aineenvaihduntaa, jolloin myös kipu lieventyy. Hierontaa käytetään myös rentoutumiseen, yleisen hyvän olon tunteen edistämiseen sekä ennaltaehkäisemään erilaisia vaivoja.

Kosketus

Kosketuksen merkitys on tärkeä kaikille ihmisille vauvoista vanhuksiin. Myös eläimet tarvitsevat koskettelua. Kosketuksen erityinen merkitys huomattiin jopa rottakokeissa. Kokeissa huomattiin, että kosketus stimuloi hermoston kehitystä ja kosketusta saaneet rotat olivat aikuisina luottavaisempia, tasapainoisempia ja ne elivät pidempään sekä terveempinä kuin sellaiset, joita ei oltu kosketeltu.

Kosketuksen kautta ihminen tiedostaa enemmän itseään ja oppii tuntemaan itsensä paremmin. Sitä kautta myös minän kehitys, itsearvostus sekä itsetunto kasvavat. Lapsena koetun kosketuksen merkitys heijastuu myöhempään elämään.

Myös voimakkaat kokemukset ja elämykset sekä muistot tulevat usein kosketuksen välityksellä.